spat

SACD

SACD - Super Audio Compact Disc je optický digitálny dátový nosič vytvorený spoločnosťou Sony a Philips v roku 1999.

Disky formátu SACD sú prehrávateľné na všetkých bežných CD prehrávačoch.

SACD formát používa 1-bit DSD (Direct Stream Digital) kódovanie s 2822.4 kHz vzorkovacou frekvenciou na kanál. Frekvenčný rozsah CD je 20 Hz - 50 kHz (teoreticky až 100 kHz), dynamický rozsah je 120 dB.

Štandardne používa SACD dve vrstvy. Jednu PCM vrstvu pre prehrávanie v bežných CD prehrávačoch a jednu DSD vrstvu pre prehrávanie v SACD prehrávačoch. Takéto usporiadanie sa tiež nazýva aj Hybrid SACD. Okrem tohto existujú aj Single-layer SACD iba s jednou DSD vrstvou a Dual-layer s dvoma DSD vrstvami, tieto varianty ale nie je možné prehrávať v bežných cd prehrávačoch. Pre využitie kvalít tohto formátu je potrebné použiť SACD prehrávač.

Formát SACD dáva väčší dynamický rozsah a širšiu frekvenčnú odozvu, než bežné CD. Kapacita jednej vrstvy je 4.7 GB dát. Okrem stereo nahrávky je možné nahrať na SACD disk aj viackanálové nahrávky. Informácie z SACD disku sa čítajú zaostrením polovodičového lasera s vlnovou dĺžkou 600 nm cez spodok polykarbonátovej vrstvy, prípadne preostrením laseru na druhú vrstvu.

sacd01.jpg

 

Dnes je 20.apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín
+421 910 604 208
Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Súhlasíte s ich uložením? Viac informácií